2% NA HRAD – LEDNICA

Rovnako, ako minulé roky, tak aj tento máte možnosť pri podávaní daňových priznaní (fyzické osoby, právnické osoby) pomôcť občianskym združeniam a neziskovým organizáciám poskytnutím 2 % z daní, odvedených z vašej mzdy za rok 2012. Touto cestou by sme Vám chceli dať do pozornosti možnosť prispieť týmto spôsobom na obnovu kultúrnej pamiatky, ktorá zohrávala v dejinách celého regiónu významnú úlohu. Ide o LEDNICKÝ HRAD, jediný v okrese Púchov, a presnejšie o OZ Historicko-Astronomickú Spoločnosť, ktorá už deväť rokov dobrovoľne a bezodplatne venuje svoj voľný čas záchrane unikátneho stredovekého hradu na Považí. Svojim prístupovým kamenným tunelom a mohutným schodiskom na pozorovateľňu vytesanými do hradnej skaly patrí k raritám nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Od 13. až do 19. storočia je história mesta Púchov a okolitých obcí úzko prepojená s Lednickým hradom (viac tu). OZ Historicko-Astronomická Spoločnosť, ktorá hrad zachraňuje, zapája do svojej činnosti aj mladých ľudí a organizuje na hrade nielen záchranné práce, ale aj astronomické pozorovania. To, čo sa dobrovoľníkom, združeným v tejto organizácií podarilo, si môžete prísť pozrieť na vlastné oči, určite toho nie je málo (ukážka tu). A ako na to?

Tlačivo „Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane“ je súčasťou daňového priznania, ktoré budete podávať za rok 2012. Termín odovzdania daňového priznania je do 31.3.2013. Ak ročné zúčtovanie Vašej dane vykoná Váš zamestnávateľ (t.j. nemáte povinnosť podať daňové priznanie):

1. Požiadate zamestnávateľa, aby Vám vyplnil tlačivo „Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti“.
2. Vyplníte „Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane“.
3. Obidve tlačivá zašlete alebo odnesiete na daňový úrad príslušný podľa Vášho trvalého bydliska.

Priložte aj Vy takýmto spôsobom ruku k dielu a možno jedného dňa, keď sa budú po okolí hradu potulovať vaše vnúčatá, tak si povedia, že na záchranu tejto pamiatky prispeli aj moji predkovia. ĎAKUJEME 🙂

This entry was posted in ARCHITEKTÚRA. Bookmark the permalink.

Comments are closed.