FAŠIANGY PO PÚCHOVSKY PRED 1. SVETOVOU VOJNOU

Obdobie fašiangov (od Troch kráľov 6. 1. po Popolcovú stredu 14. 2. ´18) nám pomaly, ale určite vrcholí. Aj v Púchove sa na konci tohto obdobia už tradične lúčime s časom hojnosti pochovávaním basy. Viete však, ako u nás vyzerali fašiangy pred 1. svetovou vojnou, teda pred viac ako 100 rokmi? Odpoveď na túto otázku nám dávajú nasledujúce autentické riadky púchovského kronikára:

„Fašianky: Pred fašiankami uhovorili sa mládenci, väčšinou tovaryši a dievky, ako budú odbavovať fašianky. Skoro v každom dome varilo sa hriste, udené bravčové rebrá, klobásy, huspenina a smažily sa šišky. Dva dni pred pôstom, v pondelok a útorok začal program: po uliciach mesta za veľkého spevu a kriku bolo vidieť všeliaké skupiny maškár:

a) svadobný sprievod vybavený so všetkým ako skutočný svadobný sprievod,-

b) Turka, ktorý mal červené nohavice, tureckú čiapku, opasek, šablu, mechur s tabakom, nôž, fajku a na reťazi viedol medveďa, ktorý bol tak dobre napodobený, že ťažko bolo zistiť, že je to preoblečený chlap,-

c) „muziku“, ktorej hudobné nástroje boly: plechové trubky (fanfárky), primitívne gajdy, bubon z polmerice, pokrývky z hrncov, harmonika a „muzika“ bola hotová,-

d) „verkel“ pozostával z veľkej bedny, ktorá mala na boku otáčivú kľuku, na bedne bola klietka, v nej živá mačka, alebo vypchatá veverica, krabica na planety a v bedne bol schovaný hráč s harmonikou. Bednu vložili na vozík a tak chodili od domu do domu a „vyhrávali“: jeden točil kľukou a v bedne schovaný hráč hral na harmonike. Kto chcel planetu, veverica alebo mačka na pritisnutie zvlášť zostrojeného perka ťahala z krabice planetu. Planéty písali si mládenci sami a boli veľmi humorné a duchaplné. Iní zasa chodili preoblečení za drotáre, handáre, skláre a pod. 

Od prvej svetovej vojny všetky tieto zvyky zanikly.“

Fotografie z roku 1992 zachytili fašiangový sprievod na Moravskej ulici v Púchove:

1992 19921

Pripravil: Pavol Makyna

Related Images:

This entry was posted in FOLKLÓR. Bookmark the permalink.

Comments are closed.