5 ROKOV S OZ PUCHOVO DEDIČSTVO

V piatok 28. októbra uplynie 98 rokov od vzniku 1. Československej republiky, 201 rokov od narodenia národovca Ľudovíta Štúra, 225 rokov od narodenia spisovateľa a dramatika Jána Chalúpku, 84 rokov oslávi významný slovenský historik Matúš Kučera z Mojtína, pripomenieme si 72. výročie ukončenia Karpatsko-duklianskej operácie, 524. výročie vylodenia Krištofa Kolumbusa na Kube, a mnohé ďalšie výročia. Pre občianske združenie PUCHOVO DEDIČSTVO je tento dátum významný aj tým, že uplynie presne 5 rokov, kedy sme spustili tento projekt. Ako sa už stalo zvykom, aj tento rok zaspomíname na to, čo sme priniesli za ostatných 365 dní.

5. rok fungovania sme odštartovali článkom z najstarších dejín regiónu. O význame PÚCHOVSKEJ KULTÚRY z prelomu letopočtov sme písali v novembri 2015, pričom pomedzi artefakty z tejto doby sprevádzame výkladom návštevníkov Púchovského múzea už tiež viac ako rok. Ako vyzerala príjemnejšia stránka života ľudí v okresnom meste počas najväčšieho vojnového konfliktu v dejinách ľudstva ste sa mohli dočítať v príspevku s názvom HOSPODÁRSTVO, KULTÚRA A ŠPORT V PÚCHOVE POČAS 2. SVETOVEJ VOJNY. Zaujímavý pohľad do histórie slovenského skautingu priniesol aj článok pána Jozefa Ozábala o tábore a študentskom skautskom domove s názvom SKAUTI V BELUŠSKÝCH SLATINÁCH. Doslova živou súčasťou kultúrneho, ale najmä prírodného dedičstva Púchova je strom vo vnútrobloku Moravskej ulice a Námestia slobody. Viac ste sa o 200-ROČNEJ LIPE MARCZIBÁNYIOVCOV v záhrade v centre mesta dočítali v apríli tohto roka. V regióne sa už dlho pripravuje ďalšia fáza modernizácie železničnej trate a pôjde o technicky najnáročnejší úsek medzi Bratislavou a Žilinou. No ako vyzeral vznik pôvodnej dráhy v 19. storočí ste sa mohli dozvedieť v príspevku STAVBA POVAŽSKEJ ŽELEZNICE. Okresné mesto v priebehu jeho dejín doslova bičovali rôzne prírodné živly. O PRÍRODNÝCH KATASTROFÁCH V PÚCHOVE sme písali v mesiaci, kedy padne v priemere najviac zrážok – v júli. Druhej svetovej vojne v regióne sme sa venovali aj v ďalších príspevkoch. Napríklad sme „načali“ spomienky vojaka slovenskej armády, ktorý opisuje dianie v Púchove a okolí – Z DENNÍKA RUDOLFA KUBIŠA Z IHRIŠŤA I. V denníku plánujeme pokračovať v blízkej budúcnosti. Na našom webe vás zaujal aj starší článok, v ktorom pán Ivan Višňovský spomína na dve veselé postavičky, ktoré sa túlali regiónom. Príspevok O TULÁKOCH ONDRIŠOVI A ŠCEFOVI sme zverejnili na konci leta. Nový výskum priniesol aj zaujímavé poznatky o už neexistujúcej obci na pomedzi okresov Púchov a Považská Bystrica. Publikovali sme asi doteraz najrozsiahlejší príspevok o  dejinách OKRUTu – OBCI POD HLADINOU VÁHU.  Katolícky kostol je od dávna nielen súčasťou panorámy, ale i duchovného a kultúrneho života v okresnom meste. V článku DEJINY RÍMSKO-KATOLÍCKEJ CIRKVI A KOSTOLA V PÚCHOVE sme sa „pozreli“ na viac ako 700-ročnú históriu tejto konfesie na území mesta. Súčasťou webu www.puchovodedicstvo.sk sú aj albumy historických fotografií, ktoré spolu obsahujú viac ako 800 vzácnych záberov z celého regiónu a neustále pribúdajú nové unikátne „kúsky“.

Osvetu o dejinách, kultúrnom a prírodnom dedičstve nášho regiónu sme sa snažili šíriť aj prostredníctvom článkov v Púchovských novinách, ktoré vychádzali od januára do septembra tohto roka vo viac ako 30-tich číslach. Niečo viac ako rok máme v podnájme priestory Púchovského múzea, v ktorom sme za 12 mesiacov sprevádzali takmer 850 osôb. Počas otváracích hodín, ale i mimo nich,využili naše rozprávanie o histórii regiónu nielen domáce školy a obyvatelia, ale i deti z Bratislavy, Makova, Považskej Bystrice atď. Púchovské múzeum neobišli ani zahraniční hostia z Českej republiky či až z ďalekej Číny. Na fungovaní projektu BK_ŽUPNÝ DOM, ktorého súčasťou je aj Púchovské múzeum, má svoj podiel i OZ Mŕtva kosť, kaviareň „Podivný barón“ a Mesto Púchov, ktorým aj týmto ďakujeme za spoluprácu a ústretovosť. Okrem stálej expozície sme sa snažili návštevníkov do múzea „nalákať“ aj prostredníctvom ďalších výstav – napr. „PRÍSNE TAJNÉ!“ o dejinách ŠtB na Slovensku v spolupráci Ústavom pamäti národa, „STREDOVEK V ŽUPÁKU“ o živote a zbroji v období 12.-15. storočia v spolupráci s OZ Bludní rytieri, „PAPIEROVÉ MODELY PAMIATOK“ so zmenšeninami významných historických stavieb Slovenska, Česka a západnej Európy (stále prebieha) v spolupráci s modelárom Vladimírom Slobodom. Najnovšou dočasnou výstavou, ktorú si návštevníci Púchovského múzea môžu ešte stále prísť pozrieť, sú panely výstavy s názvom „ZNAMENIA ČASU“ o mnohých zaniknutých stavbách a miestach v meste a ich premenách na súčasný stav. Túto výstavu sme zahájili na pešej zóne počas tradičného Púchovského jarmoku v septembri a podporili ju i Fond na podporu umenia, spoločnosť Continental Matador Rubber, Mesto Púchov a svojimi 2% z daní i VY. 

Aj preto vám chceme úprimne poďakovať za vašu podporu, bez ktorej by sme si nemohli pripomenúť už 5. výročie vzniku OZ PUCHOVO DEDIČSTVO. Vďaka vašej odozve vieme, že má význam ďalej objavovať, mapovať a šíriť osvetu o dejinách nášho okresu. Podporujete nás nielen čítaním našich článkov, prezeraním fotiek na webe, „páčikmi“ na sociálnej sieti, ale i percentami z daní, ktoré ste zarobili a odviedli štátu, vzácnymi informáciami, dokumentami a fotografiami. Ak si teda 28. októbra 2016 spomeniete na vaše-naše občianske združenie a budete v ruke držať pohárik, tak by to mal byť prípitok na vaše zdravie. My tak spravíme. Ešte raz – ĎAKUJEME VÁM! 

S pozdravom a úctou

Pavol Makyna, Peter Hrbáček, Miloš Makyna, Stanislava Flimmelová

This entry was posted in Nezaradené, O NÁS. Bookmark the permalink.

Comments are closed.