200-ROČNÁ LIPA MARCZIBÁNYIOVCOV

Ak sa aspoň občas pohybujete cez Marczibányiovskú záhradu v Púchove, tak ste si určite všimli vysokú lipu veľkolistú, ktorá tu stojí už „nejaký čas“. Pred nedávnom sme Vás prosili o podporu na jej ošetrenie. Príspevok síce nezískala, no našu pozornosť si určite zasluhuje.

Informácie o lipe veľkolistej sme získali od odborníka na dreviny a zeleň v meste Púchov Richarda Pekaru. Vek tejto lipy odhaduje na 170-230 rokov a podľa neho je vo veľmi dobrom stave. Potrebovala by obrezať niekoľko vyschnutých konárov, ktoré sa pri silnejšom vetre lámu a padajú na chodník, kde sa pohybuje množstvo ľudí a medzi nimi i deti. Napriek tomu nie je statika stromu podľa odborného posudku narušená. Spomínaný strom je vysoký uctyhodných 26 metrov, priemer kmeňa je 1 a pol metra a jeho obvod dosahuje dĺžku 420 cm.

IMG_8801

Lipa veľkolistá na okraji Marczibányiho záhrady dnes

Richard Pekara porovnal stav lipy veľkolistej napríklad so stromami v parku pri Župnom dome. Tie majú vo svojom kmeni už množstvo dutín a dá sa povedať, že „to majú spočítané“. V spodnej časti lipy sa nachádzajú mladé výhonky, ktoré je potrebné šetrným spôsobom odstrániť. Jedna z najväčších líp v širokom okolí je dominantou Marczibányiho záhrady. Tú založil významný šľachtický rod, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou púchovských dejín a o záhradu sa patrične starali, čo dokazujú slová dendrológa Pekaru. Podľa neho vidieť už na prvý pohľad aj na lipe, že im záležalo na zdraví a kráse rastlín. Priam si ju hýčkali, podobne, ako jaseň štíhly stojaci i dnes na druhej strane záhrady. Pripomíname, že záhrada bola obnovená presne pred 10-mi rokmi a je využívaná najmä na rekreáciu obyvateľov Púchova.

12829302_902020279910955_716169717008282615_o

Lipa veľkolistá (vľavo) pri Marczibányiovskom kaštieli v roku 1988 – tesne pred jeho zbúraním

Pavol Makyna

This entry was posted in ARCHITEKTÚRA, HISTÓRIA. Bookmark the permalink.

Comments are closed.