K PAMÄTNÍKU PÁDU LIETADLA NAD LEDNICOU

V horách za obcou Lednica v púchovskom okrese došlo cez druhú svetovú vojnu k dnes už skoro zabudnutému leteckému nešťastiu. O udalosti by ste na internete našli len jedinú zmienku. Na oficiálnej webovej stránke obce Lednica sa uvádza, že 11. decembra 1942 v skorých popoludňajších hodinách havarovalo asi 4 km severozápadne od Lednice nemecké vojenské lietadlo so 4-člennou posádkou. Na mieste zahynuli:

·         Ernst Kotter, 23-ročný učiteľ letectva

·         Erhard Haronska, 19-ročný pilot

·         Franz Daut, 21-ročný slobodník letectva

·         Heinz Voytossek, 19-ročný žiak letectva

Na uvedenom webe nájdete k udalosti aj dobové fotografie, na ktorých sú nemeckí vojaci s obyvateľmi obce pri troskách lietadla.

lietadlo

neukuhrenFeb1942-W34Nad Lednicou sa pravdepodobne zrútilo nemecké lietadlo typu Junkers W34 (na ilustračnej fotografii).

V roku 1943 (asi 24. júla) na mieste havárie vztýčili traja Ledničania žulový pamätník ako pripomienku leteckého nešťastia. O pamätníku vedia zväčša len miestni obyvatelia. Jeho presné umiestnenie by ste si museli zisťovať u nich. Na mapách toto miesto zaznačené nenájdete. Nevedie k nemu žiadny značený chodník a ak sa aj náhodou zatúlate do lednických hôr, pokojne môžete okolo neho po lesnej ceste prejsť bez toho, aby ste ho v bukovom lese zaregistrovali. Ak ho nehľadáte, nevšimnete si ho. Rozhodol som sa pamätník nájsť a opísať trasu k nemu.

Mapa_pamatnik_LednicaNajvhodnejšie je na výlet zvoliť si bicykel. Ak totiž vystúpite v Lednici na konečnej zastávke z autobusu, máte pred sebou asi 5-kilometrovú túru k pamätníku a rovnako tak samozrejme späť. Autom sa dostanete len po túto konečnú zastávku. Od nej síce aj ďalej vedie celkom zjazdná lesnícka cesta, ale je tam zákaz vjazdu. Odporúčam preto cyklotúru. Po ceste môžete na bicykli prejsť pohodlne ešte 3,5 km a až záverečný jedenapolkilometrový úsek je pešia prechádzka. Prejdete celou Lednicou až na otočku, kde končí autobusová linka (na mape).

001Odtiaľ pokračujte stále rovno po lesníckej ceste so zákazom vjazdu až k zákrute, kde sa cesta stáča prudko doprava a smeruje na Žrnovú.

002Vy pokračujte vlastne rovno po širokej poľnej ceste ešte asi 800 metrov k skládke dreva.

003Z nej vedú štyri cesty. Tu bicykle odložte a ďalej pokračujte do lesíka pešo druhou cestou sprava.

004Ako orientačný bod môže poslúžiť veľký vyhladený kameň, ktorý leží na jej začiatku na ľavom okraji.

005Celý tento úsek trasy je stúpanie do kopca, ale nijak zvlášť náročné. Vedie zväčša dávnejšie vyrúbanou horou, ktorá už zarastá novými náletmi.

006Spozornieť treba vo chvíli, keď vstúpite do bukovej hory.

007Asi po 50 metroch sa začnite dobre pozerať smerom vľavo hore od cesty pomedzi stromy. Ak máte zrak v poriadku, pamätník možno aj zbadáte. V každom prípade by ste mali najneskôr po 200 metroch od vstupu do hory (pri jedinej jedli medzi bukmi) kolmo vybočiť z lesnej cesty vľavo medzi stromy.

008Zhruba 30-40 metrov od cesty sa pamätník nachádza. Zorientovať sa vám možno pomôžu aj fotografie z miesta, zachytené v polovici júna 2015. Orientačný bod by ste tam hľadali márne. Nebolo by na škodu umiestniť aspoň pri lesnej ceste na strom tabuľku so šípkou. Ak sa tam vydáte niekedy v budúcnosti, možno ju tam už nájdete. Zatiaľ to bude teda tak trochu objaviteľská výprava.

 Ak ste pozerali poriadne, prípadne ste sa trochu pomedzi buky poprechádzali, pamätník nájdete. Je to žulový balvan postavený na podstavci z kameňa. Na jeho vrchol bola nedávno pridaná kamenná vázička s umelými kvetmi. Z prednej strany je na pamätníku tabuľka s menami obetí havárie. Písmená sú už slabšie čitateľné. Nad nimi je dátum 11. decembra 1941. Rok sa teda líši od verzie uvedenej na webovej stránke obce Lednica. Na opačnej strane pamätníka je tabuľka s menami miestnych obyvateľov, ktorí tento pamätník postavili.

009 010Užite si príjemný výlet v ľudoprázdnych horách za Lednicou. Pravdepodobne tu nestretnete živú dušu. A nezabudnite so sebou vziať aspoň malú sviečku a pri pamätníku ju do kahanca bezpečne zapáliť – na pamiatku mladých chlapcov, ktorých osud sa nešťastne naplnil v horách pri Lednici.

autor: Peter Mikšík

This entry was posted in HISTÓRIA, TURISTIKA. Bookmark the permalink.

Comments are closed.