VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ I. (Púchov kedysi a dnes)

Roh ulíc Štefánikova a Komenského pred stavbou tzv. Nového Rožáku okolo r. 1957, nad hospod. budovou vidieť amfiteáter pri Ilonke (na Kocke).

Evanjelická škola na rohu dnešnej Moravskej a Požiarnej ulice, asi od r. 1954 hudobná škola.

Marczibányiho kaštieľ z dnešnej rovnomennej záhrady, využívaný ako budova súdu, sklad nábytku,  dielne. Zbúraný v r. 1988.

Marczibányiho kaštieľ z Námestia slobody. Popis na zadnej strane fotografie: „Obraz úbohosti – kultúrna pamiatka? …Jednota spotrebné družstvo Púchov ako posledný majiteľ. Tak ako umieral tento dom, tak umierala aj história tohto mesta a nebolo možné tomu zabrániť. Nebolo možné sa postaviť mocnejším nepúchovčanom, ktorí v Púchove ponechali len to najnutnejšie. S odchodom starého mesta odchádzajú aj Púchovčania a vystriedavajú ich noví občania z okolitých dedín. Mesto už r. 1985 stráca prioritu a stáva sa len sídliskom – ubytovňou pre pracovníkov podnikov a závodov. Píše si Boh úplne novú históriu. Na tú starú už nechce ani vspomienky.“

Socha sv. Jána Nepomuckého stála pôvodne o pár metrov ďalej pred Marczibányiho kaštieľom, od r. 1939 presunutá do dnešnej polohy.

Námestie slobody a búranie starých domov, na ich mieste dnes stoja tzv. plecháče (podľa materiálu, z ktorých sú zhotovené).

Pohľad na dnešnú Moyzesovu ulicu (pešiu zónu) smerom na Námestie slobody.

Stavba mostu nad železničnou dráhou v Horných Kočkovciach okolo r. 1946.

Bezákov obchodný dom zburaný v r. 1987 – nákladné auto Kornela Janíčka značky Canada z US armády (1945).

Asi najstaršia známa fotografia z Púchova zachytáva stavbu evanjelického kostola okolo r. 1879, našla sa na fare v Starej Pazove (Vojvodina – Srbsko).

Bezákov obchodný dom na križovatke pri tzv. Rožáku a vjazde na most v časoch socializmu (cca 50. roky).

Rekonštrukcia Námestia slobody pred katolíckym kostolom v r. 1958 – 1959.

Na rohu ulíc Komenského a Moravská budova pohostinstva „Mŕtva kosť“, kam chodieval ešte koncom 19. storočia aj barón Hoenning.

Na rohu ulíc Moravská a Komenského budova, kde ku koncu svojho života býval barón Hoenning (1890 – 1894).

Pohľad na dnešnú Vajanského ulicu v Horných Kočkovciach smerom ku katolíckemu kostolu zasvätenému Všetkým svätým a hasičskej zbrojnici v 60. rokoch.

Pohľad na Púchov z Lachovca v polovici 20. storočia.

Dnešná Továrenská ulica v Horných Kočkovciach v časoch 1. ČSR.

 

This entry was posted in ARCHITEKTÚRA. Bookmark the permalink.

Comments are closed.